Sinusitis

Sinusitis je upala sinusa čiji uzrok mogu biti bakterije, virusi, gljivice, alergije ili autoimune bolesti. Većina slučajeva upale sinusa započinje običnom prehladom uzrokovanom virusima. Prema trajanju razlikujemo akutne upale (trajanje kraće od 3 tjedna), subakutne upale (trajanje od 4 do 12 tjedana) i kronične upale (trajanje duže od 12 tjedana).

Akutni sinusitis najčešće nastaje kao posljedica infekcije virusima, bakterijama, rijetko gljivicama ili alergije i traje do tri tjedna.

Kronični sinusitis nastaje kao posljedica često ponavljanih sinusitisa koji se ne liječe ispravno ili se uopće ne liječe, a češće se javlja kod osoba koje imaju alergije, poremećaj građe nosne kosti, polipe ili upale zuba gornje čeljusti. Najčešći simptomi sinusitisa su glavobolja, bol, osjetljivost i oteklina u području oko očiju, obraza, nosa i čela, začepljen nos sa pratećim zeleno - žutim sekretom, osjećaj punoće i pritiska u licu koji se pogoršava kod naginjanja prema naprijed, temperatura, opća slabost i umor, smanjen osjećaj mirisa te bol koja se širi u zube.

Bez obzira na uzrok, terapija upale sinusa najčešće se započinje korištenjem dekongestivnih kapljica za nos, nekoliko puta dnevno, kako bi se omogućilo pražnjenje sekreta iz nosa i sinusa, te tableta protiv bolova. Ovdje je važno obratiti pažnju na pravilno kapanje nosa s kapima ili sprejem za dekongestiju nosne sluznice, a antibiotici se ne smiju uzimati na svoju ruku. Njih propisuje liječnik i to samo u slučaju bakterijskog sinusitisa.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.